Tohtoročná kvalita hrozna je veľmi dobrá, jeho kvantita štandardná

19.09.2015 Bratislava

Bratislava 19. septembra (TASR) - Tohtoročná kvalita hrozna v SR je veľmi dobrá. "Hrozno je zdravé, aj keď ho zo začiatku potrápila múčnatka, ktorú však vinohradníci zvládli. Podarilo sa im vinič ošetriť a bez väčších problémov zachrániť úrodu," uviedla pre TASR hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

"Keďže však minulý rok bol na úrodu hrozna veľmi skúpy a náročný aj na výskyt chorôb, tak tento ročník sa radí medzi štandardné roky čo sa týka množstva," upozornila.

Pre červené vína sa podľa jej informácií ukazuje, že tento ročník bude výnimočne dobrý. "Počasie úrode prialo, bolo veľmi teplo, odbúravanie kyselín sa začalo už na kroch. Hrozno bude mať vysokú cukornatosť, vína by mali byť skoro zrelé a vhodné na konzumáciu," doplnila.

Biele vína, hlavne neskoršie dozrievajúce odrody, vykazujú podľa Holeciovej zaujímavé charakteristiky. "Aj pri nich je výborná cukornatosť, v niektorých regiónoch môžu vykazovať nižšie kyseliny, čo sa prejaví vo väčšej vyzretosti vína, ako keby boli vína trochu staršie," podčiarkla.

"Zväz výrobcov hrozna a vína na Slovensku sa mimoriadne teší tohtoročnej úrode hrozna. Vinohradníci odhadujú, že v tomto roku vypestujú okolo 34.000 hektolitrov, čo je oproti vlaňajšku viac o 20 %," dodala hovorkyňa SPPK.
 

Vyberte región